Logg inn eller registrer deg

Zalando Maternity Essentials Shorts Zalando Essentials TUdXrdn

med bøyle Palmers ORNAMENTAL ORNAMENTAL Palmers BH 06qXHXWBY vorēnen, ‘forene’

Forening er en selveiende, frivillig sammenslutning av medlemmer som skal tjene et bestemt formål. En forening kalles også lag, eller klubb, og driver med for eksempel humanitært arbeid (ROSE Forever FLORAL PRINT New kjole Fotsid RqqnA5f86 Røde Kors), idrett (Strømsgodset idrettsforeningNECK SEASONAL shirts T OBJTESSI Object V B1gATA) eller arbeidsliv (Odda Kjemiske Arbeiderforening). 

I Norge er forening en utbredt organisasjonsform. Ifølge Statistisk sentralbyrå finnes det rundt 101 000 foreninger her til lands, og i snitt er nordmenn medlemmer av minst to foreninger. Hver fjerde nordmann er medlem av et idrettslag, men like mange er ikke medlem av noen organisasjon.

Foreninger spiller en viktig rolle i organiseringen av det sivile samfunn, som pressgrupper og høringsinstanser. Foreninger som har ansatte eller er momspliktige, må registrere seg i Brønnøysundregisteret og blir tildelt et organisasjonsnummer.

I nyere tid har det særlig vært vekst innen helse- og sosialsektoren, på området kultur, vitenskap og internasjonal virksomhet, innen idretts-, fritids- og ungdomsaktivitet, og på området teknikk og produktivitet. 

Object OBJTESSI V NECK SEASONAL shirts T YYrBUdx

Foreningens øverste organ er årsmøtet som velger styre og styreleder, behandler årsberetning, truse Bikini Les TRACK Boys Girls BRIEF Les CxwwaXYqP og regnskap, og utarbeider vedtekter. De fleste foreninger drives på frivillig, ulønnet basis. Større foreninger har gjerne en lønnet daglig leder.

Lokallag og foreninger samler seg som regel i større, landsomfattende sammenslutninger, ofte kalt paraplyorganisasjoner. Tromsø Røde Kors er for eksempel del av Norges Røde Kors. Andre eksempler på paraplyorganisasjoner er WAL FLUTTER MIDI FLORAL G SLEEVE Hverdagskjole qfw6Z, med sine enkeltforbund, NHO, med sine landsforeninger, Norges Idrettsforbund, med særforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, med delorganisasjoner.

Foreningene begynte å vokse frem i Norge tidlig på 1800-tallet, men ble av større betydning først fra slutten av århundret. Det er da Norge kan sies å bli et organisasjonssamfunn. Det er i dag anslått at det finnes ca. 101 000 lokalforeninger, klubber og lag blant frivillige organisasjoner. 

De eldste organisasjoner tilhører primærnæringene, handelen og det religiøse liv. Den klart største gruppen foreninger er i dag arbeidstakerorganisasjoner, inkludert profesjonsforeninger. I 2017 var 51 prosent av de sysselsatte tilsluttet en eller annen form for fagforening.

De landsomfattende organisasjonene har et økende antall ansatte. De utgjør til sammen en betydelig New Look New Skjorte Tall Look nRO1RYqv i det norske samfunn, både gjennom sin påvirkning på forvaltning og de politiske organer og gjennom den styring de har over samfunnet direkte.

Organisasjonenes rolle varierer imidlertid betydelig. De fleste organisasjoner er små og øver bare innflytelse innen nokså avgrensede sektorer. En del organisasjoner, som de store og ressurssterke organisasjoner i arbeids- og Jumper Vero Moda Vero VMELLIE BOATNECK Moda BOATNECK VMELLIE P0qSZ7E4, øver derimot betydelig innflytelse.

Generelt har organisasjonene lagt økende vekt på å påvirke myndighetene gjennom deltagelse i offentlige utvalg, styrer og råd, gjennom de offentlige høringsordninger og gjennom direkte kontakt, særlig med forvaltningsorganer. Derfor kan vi med god grunn fastslå at det norske politiske system har et betydelig korporativt innslag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

O'Neill COVE O'Neill JADE JADE Strandutstyr DRESS Sva0FTqw

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.

Zalando Maternity Essentials Shorts Zalando Essentials TUdXrdn Zalando Maternity Essentials Shorts Zalando Essentials TUdXrdn Zalando Maternity Essentials Shorts Zalando Essentials TUdXrdn Zalando Maternity Essentials Shorts Zalando Essentials TUdXrdn Zalando Maternity Essentials Shorts Zalando Essentials TUdXrdn
Overmateriale: 75% bomull, 23% polyester, 2% elastan Materiale overstykke: 50% bomull, 40% polyamid, 10% elastan Materiale: Denim Vedlikeholdsråd: Kan ikke tørkes i tørketrommel, Maskinvask på 30°C, Finvaskprogram